czwartek, 9 maja 2013

Zapiekanka i murzynek

Kiedy jestem w domu sama lubię gotować, wtedy czas jakoś szybciej mija. 



Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem Mozzarella.

Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 30%
300 g sera Mozzarella
300 g cienkiej kiełbasy
2 cebule
szczypiorek
margaryna

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, podgotować w osolonej wodzie i przestudzić. Pokroić w plastry i wyłożyć do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. 


Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na patelni. Ja do smażenia nie dodawałam ani kropelki tłuszczu ponieważ on sam wytopi się z kiełbasy. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodać śmietanę, 3/4 sera oraz przyprawy. Po wymieszaniu zalać tą masą ziemniaki, posypać resztą sera oraz posiekanym szczypiorkiem. 


Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) w temperaturze 180 st.C na około 20-30 minut.




Murzynek z jabłkami

Składniki:
2-3 duże jabłka,
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1,5 łyżka ciemnego kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do miski wsypać mąkę oraz pozostałe składniki oprócz jabłek i zmiksować. Kiedy ciasto będzie wyrobione, dodać jabłka i wmieszać je łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C (termoobieg). Murzynek jest bardzo wilgotny i puszysty! To zdecydowanie najlepszy przepis.







Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przeczytałeś? Skomentuj! ;-)

Wysil się, napisz coś konkretnego!

"Poobserwujemy?" jasne, że TAK, jeśli spodoba mi się Twój blog.

Zawsze staram się odpisywać na komentarze z pytaniami.